Ny singel 8 mars 2024 – Through The Grain

Through the Grain skrevs som en kärleksförklaring till ögonblick då allt plötsligt klarnar och en tar sig över tröskeln till andra sidan – något som kan hända efter enträget arbete med att lära sig något nytt, men lika väl kan uppstå på ett ögonblick genom ett ölglas. Den släpptes först som öppningsspår på vinyl-LP:n My Mind Is Open – en samlingsskiva med Uppsalaband utgiven av Open Mind Records. Då utan banjo. Nu är låten först ut i en serie singlar som släpps under våren 2024.

Om Northern Trails

Uppsalabandet Northern Trails tar avstamp i americana, 90-tals britpop och svensk indiepoptradition. Tidlösa och nordiskt melankoliska melodier kläs i americanadräkt och smyckas med genreöverskridande pärlor.

Northern Trails bildades i maj 2022 när Christer Tinnerholm och Thomas Isberg bestämde att fokusera mindre på ultralöpning och mer på popmusik. Per Larsson och Ulf Eklund, som bland annat spelat bluegrass, jazz och surfrock med Christer i olika konstellationer, hängde på och resultatet blev ett americanadoftande indierockband med hitpotential och musikalisk glöd.

2 juni 2023 släppte bandet AQ som första singel från Hearts Went Frozen EP. Singeln spelades regelbundet på P4 Uppland under sommaren parallellt med att bandet gjorde sina första spelningar på både större och mindre scener.

1 september 2023 släpptes titelspåret Hearts Went Frozen som singel. Låten är inspirerad av TV-serien Dexter, där huvudkaraktären Dexter Morgan är svår att ogilla trots att han i egenskap av seriemördare egentligen är omöjlig att sympatisera med. Med sin visslade hook förs tankarna lätt till Ennio Morricones mästerverk The Good, the Bad and the Ugly. Även Hearts Went Frozen plockades upp av P4 Uppland och spelades under en period dagligen.

De två singlarna följdes upp med EP:n Hearts Went Frozen EP den 10 november. En samling relations­betraktelser berättade av karaktärer väl medvetna om sin skeva moral och bristande sociala förmåga. En mörk energi som tack vare upplyftande musik och ett poetiskt språk ändå levererar kärlekssånger som är lätta att ta till sig och tycka om.

Hösten 2023 förstärktes bandet av Thomas Strömbom, som tidigare hoppat in och spelat med Hellacopters, Anna Järvinen, Love Antell med flera. Som kvintett påbörjade Northern Trails sin etablering som ett av Uppsala bästa band tack vare en serie fina liveframträdanden, grymma musiksläpp och närvaron på radio.